Featured, Η περιοχή μας

Ετυμολογική προσέγγιση του ονόματος του Αυλωναρίου

Είναι προφανές ότι είναι υποκοριστικό της λέξεως Αυλών, γεν. Αυλώνος (όπως βιβλίο-βιβλιάριο). Τα υποκοριστικά είναι λέξεις προερχόμενες από άλλα ουσιαστικά και παριστάνουν εκείνο, το οποίο σημαίνει το πρωτότυπο, ως μικρό, είτε γιατί αυτό όντως είναι μικρό είτε χαϊδευτικά ή για χλευασμό ή για καταφρόνηση. Επειδή για πρώτη φορά ο όρος Αυλωνάριο απαντάται κατά τα μέσα του 15ου αιώνα, δικαιούμαστε να υποθέσουμε ότι ο υποκορισμός αυτός δήλωνε τη μείωση του πληθυσμού του ή τον περιορισμό της εμβέλειας του στη γύρω περιοχή [...]

Featured, Περιοδικά

Περιοδικό "Το Ρόπτρο"

Το περιοδικό "Ρόπτρο" είναι ένα έντυπο περιοδικό που εκδίδεται ανά τέσσερις μήνες. Σήμερα έχει φτάσει αισίως τα 26 τεύχη. Αποτελεί γέννημα μιας ομάδας "φίλων" της ιστορίας και λαογραφίας της περιοχής του Αυλωναρίου. Αναφέρεται σε θέματα που αφορούν κύρια την περιοχή του Αυλωναρίου και κατ’ επέκταση ολόκληρη την Εύβοια. Μερικά απ' αυτά μάλιστα έχουν και γενικότερο ενδιαφέρον [...]

Featured, Παζάρι

Παζάρι Αυλωναρίου

Οι ρίζες του βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τότε που η διακίνηση των προϊόντων γινόταν σχεδόν αποκλειστικά στα παζάρια. Αρχικά το παζάρι γίνονταν στον οικισμό της Αγ.Θέκλης. Περίπου το 1870 μεταφέρθηκε στο Αυλωνάρι, στον περίβολο του Ναού του Αγ. Δημητρίου. Tο παζάρι γίνεται κάθε χρόνο στον οικισμό Χάνια από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, η μόνη διακοπή που έχει στα τόσα χρόνια είναι την περίοδο της Κατοχής. Μέχρι το 1960 γινόταν στον περίβολο του Αγίου Δημητρίου και από το 1961 σε ιδιόκτητο κοινοτικό χώρο [...]

Featured, Χορωδία

Χορωδία Αυλωναρίου

Η χορωδία Αυλωναρίου δημιουργήθηκε το χειμώνα του 1996 απο ανθρώπους με αγάπη για τη μουσική και ενδιαφέρον για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Τα μέλη της χορωδίας προέρχονται απο κατοίκους του Δήμου Αυλώνος αλλά και απο την ευρύτερη περιοχή. Τον Ιούνιο του 1996 η χορωδία μετεξελίχθηκε σε πολιτιστικό σύλλογο με σκοπό τη διοργάνωση χορωδιακών εκδηλώσεων, διαλέξεων, εκδρομών για θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις και τη συμμετοχή στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η χορωδία Αυλωναρίου είναι μικτή, τετράφωνη με ρεπερτόριο απο την έντεχνη Ελληνική μουσική και το Εκκλησιαστικό υμνολόγιο [...]

Στο αντίθετο ρεύμα

Συνήθως, όταν ακούμε την έκφραση «Στο αντίθετο ρεύμα», το μυαλό μας πάει σε τραγικά αυτοκινητικά ατυχήματα με αποτελέσματα ολέθρια για ανθρώπους και οχήματα.

Τα αίτια πάντα σχεδόν τα ίδια: Υπερβολική ταχύτητα, αντικανονικό προσπέρασμα, ύπνωση, μέθη κλπ. Με δυο λόγια ανθρώπινη ανευθυνότητα στο μέγιστο βαθμό.

Τι συμβαίνει όμως στο δρόμο της ζωής, στην καθημερινότητα;

Λέει ένα πασίγνωστο λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του ’50 στην εισαγωγή του: «Μες στη ζωή δρόμοι ανοίγονται σωρό, όποιον γουστάρεις τον τραβάς κι όπου σε βγάλει...»

Δεν είναι βέβαιο αν τότε υπήρχαν δρόμοι πολλοί για να τραβήξει κάποιος, σήμερα όμως είναι «φως φανάρι» πως οι επιλογές πορείας ελαχιστοποιούνται και ο μόνος φωταγωγημένος και ορθάνοιχτος δρόμος είναι αυτός που χαράζουν οι πολιτικοοικονομικές εξουσίες σ’ όλον τον πλανήτη που λέγεται ΓΗ.

Επιδιώκουν με όλα τα μέσα να διαμορφώσουν ένα είδος ανθρώπου με τα ίδια χαρακτηριστικά. Τον θέλουν δουλικό, απελπισμένο, απολίτικο, απολιτίστικο, ανιστόρητο, χωρίς ευαισθησίες, ανησυχίες και απόμακρο από τις ανθρωπιστικές αξίες.

Θεωρητικά, ο κάθε άνθρωπος έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα και πολλαπλές επιλογές, στη ζωή όμως όλα αυτά καταρρίπτονται.

Τι, κι αν ζούμε στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, πριν 2500 χρόνια; Τι, κι αν τα δικαιώματα στη δουλειά, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, την ισότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα, στο βασίλειο της Δανιμαρκίας βασιλεύει η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.

Έτσι μετά από 35 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της Δημοκρατίας και ενώ όλοι έταξαν καλύτερες μέρες, φιλολαϊκές πολιτικές, μέτρα υπέρ του πολίτη, βρισκόμαστε σήμερα ένα βήμα πριν το απόλυτο χάος.

Ηγέτες από το πουθενά και για το τίποτε, εξουσίες φίλων, «κολλητών», κουμπάρων, ηγουμένων, μεγαλοφαλαινών, τραπεζιτών, σε ένα μεγάλο φαγοπότι, με το λαό πνιγμένο σε ατελείωτα αδιέξοδα.

Οι αριθμοί ευημερούν, τα παχιά λόγια περισσεύουν, και ο απλός πολίτης και ο τόπος συνολικά πάνε κατά διαβόλου.

Ο πολίτης είναι χρήσιμος και απαραίτητος μια μέρα στα τέσσερα χρόνια, την ημέρα των εκλογών και αυτό, μόνο και μόνο, για να νομιμοποιεί τις πολιτικές αλχημείες και την επομένη γίνεται αυτόματα ο ενοχλητικός παρίας.

Σ’ αυτήν λοιπόν, την «κατηφόρα τη μεγάλη», που μας έχουν οδηγήσει οι επαγγελματίες της πολιτικής και οι εντολοδόχοι τους, δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τον πολίτη, παρά να περάσει στο «αντίθετο ρεύμα».

Είναι πράξη απόλυτης και επιτακτικής ανάγκης, στάση υπεύθυνη, αξιοπρεπής, ελπιδοφόρα.

Η απόφαση αυτή είναι μεν δύσκολη για τον καθένα, εμπεριέχει ίσως και ρίσκο, όμως, είναι χίλιες φορές πιο αποτελεσματική από το να περιμένεις το «Θαύμα».

Η κίνηση πολιτών Δήμου Αυλώνος Ευβοίας, χτυπάει από σήμερα το καμπανάκι της αφύπνισης. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Είναι χρέος μας να αναλογιστούμε και να αποφασίσουμε.

ΤΩΡΑ όχι αύριο. ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ. ΜΕ αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα στο «ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΡΕΥΜΑ»!!!


Πηγή: «Η φωνή του πολίτη» - Ελεύθερο βήμα της κίνησης πολιτών περιοχής Δήμου Αυλώνος Ευβοίας – Αρ φύλλου 1, Απρίλης ‘09

Χωρίς συντήρηση οι αγροτικοί δρόμοι

Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος προσπάθησε να δώσει λύση σε ένα από τα βασικά του προβλήματα, τις μεταφορές.

Γι’ αυτό και χρησιμοποίησε τα ζώα, γαϊδούρια, άλογα, μουλάρια, αγελάδες κ.τ.λ.

Έπειτα, με τις διάφορες εφευρέσεις, τροχός, μηχανές κ.τ.λ., έφτασε στο σήμερα, που το αυτοκίνητο είναι το κυρίαρχο μέσο για τις μεταφορές του.

Έτσι, όλοι μας σήμερα απολαμβάνουμε τη λύση του προβλήματος των μεταφορών μας χρησιμοποιώντας το δικό μας αυτοκίνητο.

Στο Δήμο Αυλώνος Ευβοίας δεν είναι έτσι τα πράγματα και θα σας εξηγήσω το γιατί. Φέτος είναι μια χρονιά που εμείς εδώ στο Αυλωνάρι είχαμε την ατυχία να έχουμε μικρή ελαιοπαραγωγή, που έπρεπε όμως να τη μαζέψουμε. Έλα όμως που η λύση της μεταφοράς ήταν πολύ δύσκολη, διότι οι αγροτικοί δρόμοι του ελαιώνα μας είναι πλέον απροσπέλαστοι.

Για παράδειγμα στις «Μαλίες» υπάρχει δρόμος που διέρχεται στα σύνορα του χωραφιού μου, αλλά είναι αδιάβατος, διότι έχει κλείσει από τα νεροφαγώματα, τους βάτους, τα σκίνα και τα διάφορα χορτάρια.

Τί πρέπει να κάνω πλέον εγώ τώρα; Να κάνω συνδυασμό μεταφορικών μέσων, όπως γαϊδούρια για τη μεταφορά μέχρι το βατό μέρος άλλου δρόμου και μετά αυτοκίνητο; Αλλά και που να βρεις γαϊδούρια σήμερα; Άρα θα αντικαταστήσω το γαϊδούρι, εγώ και η πλάτη μου, κουβαλώντας τις ελιές 500 και πλέον μέτρα μέχρι το αυτοκίνητο!

Ε, ρε Καποδίστρια τι μας έκανες, μας γέμισες με μισθωτούς καρεκλοκένταυρους που σκέφτονται και πράττουν για το καλό μας!

Ε, ρε μεγαλεία με τίτλους που αποκτήσαμε, ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ!

Η πλάτη μου, η μέση μου και τα πόδια μου το ξέρουν που θα αντικαταστήσουν το μέσο που είχε ο μακαρίτης ο πατέρας μου, το γαϊδούρι για να βγάλω τις ελιές μέχρι το αυτοκίνητο.

Σα δεν ντρεπόμαστε, θέλουμε και ανάπτυξη μετά! Στο τέλος έτσι που το πάμε δε θα μείνει άνθρωπος στην επαρχία παρά μόνο οι διοικούντες στους δήμους για να διοικούν τους εαυτούς τους.



Υ.Γ. 1: Ε, ρε ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, χίλιες φορές καλύτερα ήταν.

Υ.Γ. 2: Το κείμενο αυτό γράφτηκε το Δεκέμβριο του 2007. Σήμερα 1 χρόνο περίπου μετά ο συγκεκριμένος δρόμος, όπως και οι περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι του χωριού μου βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

Υ.Γ.3: Η συντήρηση, η καλή αποψίλωση και η βατότητα των αγροτικών δρόμων είναι και κατά ένα μικρό ποσοστό μέρος της πρόληψης των πυρκαγιών. Όταν αυτά δε γίνονται, οι συγκεντρώσεις για την πρόληψη των πυρκαγιών και τα αυτοκόλλητα των εθελοντών είναι υποκρισίες.



Πηγή: «Η φωνή του πολίτη» - Ελεύθερο βήμα της κίνησης πολιτών περιοχής Δήμου Αυλώνος Ευβοίας – Αρ φύλλου 1, Απρίλης ‘09

Πρόσφατες θέσεις

Πρόσφατες Θέσεις

Αρχείο