Λίγα λόγια για το Αυλωνάρι

Αναρτήθηκε από blogofAvlonari On 3/22/2009 01:04:00 μ.μ.

Το Αυλωνάρι είναι η έδρα του Δήμου Αυλώνος. Απλώνεται στις πλαγιές ενός μικρού όμορφου λόφου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει επιβλητικά ένας καλοσυντηρημένος ενετικός πύργος, ο οποίος μαζί με το ναό του Αγίου Νικολάου, δημιουργούν μία αξιοζήλευτη εικόνα και το έμβλημα του Αυλωναρίου.

Η έδρα του Δήμου Αυλώνος συμπληρώνεται και από τους οικισμούς Δάφνη ή Βαρυμπόμπη όπως ονομαζόταν παλιότερα, Ελαία ή Κουρβίνο, Κάτω Λοφίσκο, Λοφίσκο ή Μπούζι και Χάνια.

Στην περιοχή του οικισμού Χάνια Αυλωναρίου βρίσκεται ο τρισυπόστατος ναός του Αγίου Δημητρίου. Αξιοθαύμαστα στοιχεία του ναού αποτελούν οι επιβλητικές βυζαντινές τοιχογραφίες και κυρίως οι υπερφυσικές απεικονίσεις των Αρχαγγέλων στους τοίχους του κεντρικού κλίτους, η περίτεχνη κεραμοπλαστική διακόσμηση του πρόπυλου και ο σημαντικότατος κεραμοπλαστικός διάκοσμος με ψευδοκουφικά στοιχεία της ανατολικής όψης που αποτελεί και ιδιαίτερο στοιχείο για την χρονολόγηση του ναού.

O ενετικός πύργος, που συντηρήθηκε και αναπαλαιώθηκε το 1953, είναι ίσως ο πιο ωραίος και καλοσυντηρημένος φράγκικος πύργος της Εύβοιας.Toν χρησιμοποιούσαν οι Ενετοί ως κέντρο ενός συστήματος οπτικού τηλεγράφου και είχε ανταπόκριση με άλλους παρόμοιους πύργους που έχουν διασωθεί σε μέτρια η κακή κατάσταση.Tα παράθυρα βρίσκονται στο μεσαίο και άνω τμήμα του πύργου,ενώ το κατώτερο τμήμα έφερε μόνο θυρίδες ελαφρών όπλων. Η τοιχοδομία του είναι από ακατέργαστους λίθους με πολλά μικρά κεραμίδια στα διάκενα. Οι διαστάσεις του εξωτερικά είναι 8.10χ8.05 μέτρα και έχει ύψος 19 μέτρα περίπου. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιούταν σαν αστυνομία. Μετά την απελευθέρωση, μία ομάδα Βαυαρών στρατιωτών ήρθε και εγκαταστάθηκε στον Πύργο για να διαπιστώσει αν είναι γερός να παραμείνει ή αλλιώς να κατεδαφιστεί. Επειδή τον βρήκαν ακέραιο και κατοικήσιμο τον επισκεύασαν.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες θέσεις

Πρόσφατες Θέσεις

Αρχείο